Dagen før jeg fylte sytten ... (En påminnelse) 

 

Den 11 September 1973, dagen før jeg skulle fylle sytten år, tok historien en radikal og brutal vending.

I fjernsynet (som det het på den tiden) viste Dagsrevyen bilder av tanks og soldater som gikk til angrep på egne landsmenn i Chile.

Landets valgte president , Salvador Allende, ble drept og man satte inn Augusto Pinochet som diktator og leder for militærstyret.

I det hele tatt et skremmende scenario fra virkeligheten og i tillegg med kjappe overføringer i media, til å være på den tiden.

(Her må vi huske på at det er bare et år eller to tidligere medievirkeligheten ble endret ved at vi fikk se direkteoverføringer fra Vietnamkrigen.I dag er det dagligdags kost og alle hendelser overføres simultant i mengder av kanaler, kommenteres på Facebook og Twitter nesten før de skjer. Tidene forandrer seg.)

12 September, samme dag jeg feiret, fengslet militærdiktaturet Victor Jara for å drepe ham noen dager senere.

Dette og lignende hendelser førte direkte til en radikalisering og var for mange, deriblant meg, starten på et hektisk politisk potetløp.

Uten å dvele ved fortiden, mener jeg at det er greit å minnes denne tiden, minnes alle de som ble internert, torturert og drept - alle de som måtte flykte.

Og det er greit å kanskje tenke litt over vår egen hverdag; Vi kan si og skrive hva vi vil, mene hva vi vil, velge de politikerne vi vil - men trenger kanskje bevisstheten om at demokrati ikke er en selvfølge og at det er skjør ting...

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits