E-bøker ... igjen.

Det går en interessant diskusjon rundt e-boka for tiden og denne diskusjonen åpner for spennende løsninger i framtida.

Gert Nygårdshaug startet vel denne diskusjonen for alvor her i Norge og er vi heldige skaper han en trend; han gir selv ut boka si som e-bok og selger den på egen hjemmeside til en langt lavere pris enn du må betale i bokhandlerkjedene.

Jeg synes dette er en genial løsning. Og du skal se dette blir mer og mer vanlig; de store forlagene tar seg av produksjon, distribusjon og markedsføring av papirutgaven - forfatteren selv  tar seg av den elektroniske publiseringen og salget av e-boka.

Forfatteren vil sitte igjen med mye mer av inntektene selv, så for forfatter-leser dyaden er dette en vinn/vinn-greie.

Nå er nok dette enklere for allerede etablerte forfattere, forfattere som har en fast leserskare uansett. De unge/eldre forløpig ukjente/to come/etc. opplever nok en annen virkelighet. Hverken Tom Egeland eller Gert Nygårdshaug trenger voldsom eksponering for å bli kjent i markedet; det kommer nesten av seg selv.

Men jeg skulle likevel håpe at fler følger hans eksempel; selge e-boka rimelig (gjerne under hundrelappen), beholde rubbel og bit selv, samt få fornøyde brettleserentusiaster.

Som en trøst for forlag og bokhandlere; jeg tror nok ikke papirboka vil avgå ved døden på lenge ennå. Det betyr ikke at det er forbudt å tenke nytt? Hva om bokhandlene ble mer  "nedlastingsstasjoner", et sted du kunne sitte i ro og mak og laste ned e-bøker, bla i prøveversjoner, kanskje ta en pils (eller kaffe) og kose deg i boklige omgivelser?

Kombinasjonen lave priser, god tilgjengelighet, bredde og atmosfære - det er en ønskebokhandel. En moderne variant av Shakespeare & company?

(Så kan dere selge papir og pynt  et annet sted?)

For som man sa en gang; If You can't beat them  join them!

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits