Huggormens tid - Sture Dahlström (2)

 

 

 

Karl Andersson er tilbake! Og i storform!

Denne boka er en fortsettelse av "Tango for enbenta".  Karl våkner på sykehus og får mer enn tid nok til å fundere over egne mottrekk; mottrekk mot byråkrati, stat og overformynderi.

Karl Andersson er en mann som tar livet i egne hender; han tar sjanser, satser, taper og vinner - men ingen skal kunne si at han ikke sto opp for seg og sitt!

Igjen skriver Dahlstrøm om enkeltmenneskets kamp for  å puste fritt, leve sitt eget liv i en verden omgitt av forordninger, pålegg, regler,offentlige reguleringer og alt annet som det moderne byråkratiet bygger som en mur rundt oss.

Selve tematikken i boka  er dermed alvorlig og seriøs, men det eventuelle "budskapet" pakkes omhyggelig inn i det burleske, det vanvittige, fantaserende og utrolig lekfulle. Dahlstrøm har et eget språk, en egen tone og det er tidvis glidende overganger mellom prosa og poesi. (Akkurat slik som vi vil ha det ...)

Dahlstrøm er aldri fordømmende eller nedlatende overfor mennesker som lever i utkantene av det regulerte samfunnet, det være seg fylliker eller horer. Jeg sitter igjen med opplevelsen av en ektefølt respekt overfor alle avskygninger av menneskeheten. De eneste som får gjennomgå er maktmenneskene, byråkratene og alle de der makt og posisjon har plassert dem langt fra de det skal styres over. Det vil si; alle som følger enhver regel uten å bruke skjønn, uten å bruke fornuften, uten å ha en egen tanke. Regelrytterne skal ha bank og får det!

Noen skrev en gang om Frank Zappa at han var en blanding av Apollo og Dionysos; det samme gjelder Sture Dahlström - med vekt på det dionysiske. Her legges ikke fingrene imellom når det gjelder nytelse og sex, tvert imot!

Karl Andersson personifiserer oss alle sammen, alle vi som vil leve livet fullt ut på egne premisser og forøvrig bare få være i fred ...

 

Når jeg er ute av humør eller av en eller annen grunn synes verden er treg, tung og en eviglang motbakke henter jeg fram Stures bøker og leser meg glad. Leser meg til mot. Leser opp håpet igjen.

Denne boka er gull verd og jeg må snart kjøpe et nytt eksemplar:

.

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits