Fik du hørt din melodi - Steen Christensen

 

Noen bøker griper meg på en særegen måte og det er ikke alltid jeg kan forklare helt hvorfor eller hvordan.

Denne boken, "Fik du hørt din melodi" av Steen Christensen (Dansk), er en slik bok.

En kort, lavmælt sak på 191 sider, men spekket med innhold. Det meste  mellomlinjene eller i form av "bakteppet".

Handlingen utspiller seg i København og forfatteren tar oss med på en tur, både rundt i byen og rundt i de forskjellige lagene i samfunnet. Ledsageren vi har er politimannen John Møller, en litt tverr og særegen fyr med et varmt hjerte. Det er tydelig å se at dette hjertet banker mykt for en del av karakterene han beskriver fra de nederste trinnene på den sosiale rangstigen. Utskuddene og taperne beskrives med varme og forståelse. Så har da også Steen Christensen egne erfaringer med å befinne seg på bunnen. Når Møller i tillegg har et sunt forhold til en sunn kvinne, klatrer han i aktelse for min del.

(Jeg liker nemlig ikke detektivhelter som er forfylla, nevrotiske, relasjonsskadde og sosialt funksjonshemmet ...)

Utover selve intrigen (Hvem har myrdet?) gir Christensen et beskrivende tidsbilde av 80 og 90-tallets København. Han peker på  alvorlige mangler i de sosiale forholdene, uten å henfalle til moralisme og uten å heve pekefingeren. Her er han i tradisjonen fra Sjöwall og Wahlö. Noe er galt i Danmark.

Jeg har ikke tall på hvor mange bøker,spesielt krimbøker, jeg har lest. Men det jeg vet sikkert; det er ytterst få jeg dveler ved, husker og leser flere ganger. Denne boka er en av dem.

 

Dessverre er Christensen forlengst død og  bøkene hans utgått fra forlaget. men kanskje er du heldig og finner dem i en bruktbod?

(Jeg leter hver gang jeg besøker Kongeriget.)

Anbefales!

 

 

 

 

 

Én kommentar

outofoffice

30.08.2013 kl.14:23

Elsker å gå og snoke etter gamle bøker, på loppemarkeder og i bruktbutikker. Har gjort et par gode kupp også og funnet to førsteutgaver.

Skriv en ny kommentar

hits