Minianmeldelse: Harold Frys utrolige pilegrimsferd, av Rachel Joyce

Aschehoug, 2012

 

 

 

Denne boka var et kjærkomment avbrekk i den tilsynelatende uendelige strømmen av kriminalbøker som strømmer over Norge. Jeg hadde vel en mistanke om at dette var en "damebok", men måtte  bite i meg fordommene mine her gitt.

 Harold Fry er pensjonert fra bryggeriet han jobbt på. Han og hans kone , Maureen, har et relativt dødt og til tider anstrengt forhold, et forhold sterkt preget av stillstand, rutine og total kommunikasjonsmangel.

Emosjonelt er de havnet i tørketrommelen.

En dag får Harold et lite brev fra en tiligere kollega, Queenie, som ligger for døden i cancer. Harold blir grepet av samvittighetskvaler over et tidligere svik mot Queenie og bestemmer seg for å gå til fots til sykehuset der hun ligger. Reisen er ikke planlagt, han vet ikke hvor lang tid det vil ta, han er ikke rustet fysisk eller utstyrsmessig. Men han går. Han sender et brev til Queenie der han ber henne holde seg i live til han kommer.

Lite visste Harold at dette skulle bli hans store pilgrimsferd, en reise ikke bare gjennom England, men også i sin egen historie, sitt eget  følelsesliv. Han konfronteres med egne svakheter, egne styrker, med tro og håp. Boka åpner for refleksjon og ettertanke og får meg til å tenk på litt av hvert, alt fra Forrest Gump til en viss fyr fra Nasaret.

Hendelsene er underfundige, bizarre,hverdagslige - men aldri uten mening. Er du av typen som skal tolke alt mellom himmel og jord kan du virkelig gasse deg her.

Språket er godt, det er levende og med en tidvis suggererende virkning; det er som om du selv går der på landeveien sammen med Harold, det kan være dine egne refleksjoner som vokser fram mens skosålene slites.

Boka anbefales på det varmeste, men har en bivirkning: Du begynner å tenke på hvor du skal legge din egen vesle pilgrimsferd.

 

 

 

2 kommentarer

Kurt

16.08.2013 kl.06:38

Om du läser Werners Herzogs bok "Att gå i kyla" (Vom Gehen im Eis) från 1975 så skall du finna ett bättre original till denna historia!

Hoboforlag - Svein O. Andersen

16.08.2013 kl.14:00

Kurt: Det skall jeg!

Skriv en ny kommentar

hits