Tango för enbenta - Sture Dahlstöm (1)

 

 

 

Det begynner å bli noen år siden jeg "oppdaget" Sture Dahlström, "Sveriges mest anarkistiske forfatter". Denne boka er den første jeg kjøpte av ham, i Strömstads Bokhandel, sommeren 1989.

Boka er en pocketutgave, fra den tiden når svenske forlag trykket bøker i Norge!

Jeg husker jeg falt pladask for tittelen; Tango för enbenta,  de tre ordene produserte bizarre bilder og samtidig beskrev de en umulighet.  Uansett; jeg startet lesingen og har siden den gangen fortsatt,fortsatt og fortsatt. Hvor mange ganger jeg har lest denne boka (og de andre han har skrevet) vet jeg ikke. Det jeg vet er at den kommer til å bli lest enda en gang.

Handlingen er like kompleks som den er enkel; Karl Andersson  mistrives i jobben som freser på fabrikken. Han mistrives generelt med tilværelsen i den gjenomregulerte velferden, "En ständig pågående likvaka", som han kaller den.For å overleve skriver han tangoer og drar på heftige utagerende turer til København. En dag får han nok, slutter i jobben, kjøper seg et gammelt småbruk og vil bare leve for seg selv, på sin måte og sine premisser.Tolererer velferdsstaten dette? Historien drar i gang og er en sann fryd for den som liker det burleske, det frivole, det hemningsløst seksuelle, det opprørske, det melankolske og det faenivoldske.

Litt Cèline, litt Henry Miller, litt Bukowski og Frank Zappa...

Jeg elsker denne boka. Den gir energi. Den gir refleksjon. Den gir latterkuler og påminnelser om hva som er viktig og mindre viktig i livet. Den byr også på alvor; Hvor verdifullt er et liv uten frihet?

Sjekk ut Sture Dahlströmsällskapet. Er det en bok jeg kunne tenkt meg å oversette og gi ut er det denne.

 

 

Sture Dahlström døde i 2001, men leses fremdeles av en stadig større tilhengerskare. Dette er potent lesning og  Tango för enbenta gjør deg til ett mer virilt, mer livsdyrkende og litt gladere menneske!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits