Ulysses - en av heltene!

Ulysses, av James Joyce

Ulysses - James Joyce Olav Angell

Cappelen, 1999

 

Ulysses er en bok jeg har begynt på mange ganger. Første gang som 15-åring. Ikke fullført. Så som 27-åring, tror jeg. Ikke fullført. I en alder av 50 kjøpte jeg den igjen. Ikke fullført.

I fjor sommer derimot, en sommer med lite aktivitet og god tid, satte jeg meg fore å lese boka. Fra perm til perm. Antagelig fant jeg den riktige måten å lese denne boka på, i alle fall for meg. For jeg vet jo at det er tusenvis av oss som har startet å lese, som har den i hylla og lar den forbli der etter de første 25 sidene. Eller noe sånt.

MIn måte var å forsøke å legge av meg denne tillærte "akademiker-lesingen", denne "jeg-vil-forstå-teksten"-lesingen. I stedet bestemte jeg meg for å bare følg teksten, "være i boka", drive med som en barkbåt i alle svingninger og endringer, alle merkelig kapitler og karakterer. Jeg skal ikke påstå at jeg fant noe mer mening, men boka ble mye mer meningsfull når jeg lot jakten på "mening" være. Det kan være vel så meningsfullt å bare ta inn over seg alle menneskelige avskygninger, tanker og væremåter; det bitre, det søte, det romantiske, det rasende og vemodige - alle nyanser av det emosjonelle registret kommer langsomt til syne  under en spankulerende lesning av Ulysses. Og det er jo også det Leopold Bloom gjør; spankulerer rundt i sin egen by, Dublin , den 16 juni (Bloomsday).

Og jeg fulgte med, i alle svinger, kriker og kroker, kikket forundret på alle karakterer, gikk inn i hodene deres - og ut igjen - lot meg fange  og forvirre. Joyce tar meg med på en rundreise i Dublin, og en rundreise i verdenslitteraturen. Og ikke minst en rundreise i den menneskelige tragedien. Molly Bloom, Leopolds kone, får æren av å avslutte turen og det er et vakkert, men også tragisk, bittersøtt og utrolig menneskelig innblikk vi får i et menneskes sinn.

Språklig sett er boka herlig forvirrende og annerledes, fra strikt fortelling til stream of consciousness , ny-ord, allusjoner. Virkelig noe å gasse seg i for den litterært interesserte. (Bombe... )

 

Men til alle dere der ute som har forsøkt å lese, skal starte å lese eller har planer om å lese Ulysses:

Her er løsningen  (kanskje): La deg fange inn i teksten, ikke let etter mening, la meningen eventuelt finne deg. Denne boka forandret meg definitivt. Men spør meg ikke hvordan og på hvilke områder.

 

 

 

2 kommentarer

outofoffice

26.07.2013 kl.14:25

Hm, kanskje jeg må gi den en ny sjanse jeg også. Har prøvd i alle fall to ganger tidligere å gitt opp. Står i hylla, så kanskje en dag...

Hoboforlag - Svein O. Andersen

26.07.2013 kl.14:53

Gi den en sjanse og la det stå til outofoffice. Du vil ikke angre.:)

Skriv en ny kommentar

hits