Kjære Alle Guder, gi meg en bestselger!

 

En liten forlegger kan også bli irritert.  Ikke at jeg tror det hjelper noe, men noen ganger må jeg bare få det ut!

Etter at jeg ga ut Aldebaran i våres har jeg vært i en nesten kontinuerlig læringskurve. Til tider har den vært bratt, men som regel alltid morsom. Stort sett er det jo morsomt å lære seg nye ting; artig å sette seg inn i hvordan  "bokpusher-verdenen" fungerer.

For meg, som mini-forlegger, har det også vært utrolig morsomt å se at folk kjøper, leser og liker boken.
Hittil har det ikke vært noen negative tilbakemeldinger, jeg velger å tro det er fordi boken er god, ikke at det har med høflighet å gjøre.

Like morsomt har det vært å være med på opplesning og forfatterpresentasjon; Jan og jeg er godt i gang med vår egen vesle signingsferd. Vi har vært på Lillehammer, I Fredrikstad, Holmestrand, Jan har vært i Moss og snart pusher han bøker i Molde. Er du heldig er vi på et sted nær deg i løpet av høsten! Kontakt med lesere og potensielle lesere er en stor bonus og veier positivt på vektskålen.

Aldebaran har til nå solgt greit, ca. 135 eksemplarer fra lansering og til nå. Ikke så mange det vel, vil noen kanskje si, men når man tar i betraktning den korte tiden som har gått, det fraværende markedsføringsbudsjettet og kjensgjerningen at en debutant selger i snitt mellom 200 og 248 bøker er ikke dette noe dårlig resultat.   I løpet av høsten er vi vel på linje med snittet; forhåpentligvis noe over?
Og det meste er da solgt uten nevneverdig hjelp fra bokhandler.

Og det er vel her irritasjonen har sitt utspring.

I min naivitet trodde jeg bokhandlene tok inn bøker fra alle forlag, at de så på seg selv som kulturformidlere, at de hadde et ansvar med hensyn til mangfold og spredning av god litteratur. I det minste forventet jeg at de tok inn ett eksemplar av boken. Med andre ord; nærmere katedralen enn børsen. Der tok jeg feil.

I den tro kontaktet jeg ganske mange bokhandlere rundt omkring i landet. Samlet sett (merk: samlet) har resultatet hittil vært forunderlig og dels nedslående.  Med noen få unntak (skal nevne dem siden) har det vært veldig vanskelig bare å få kontakt.  Henvendelser har forblitt ubesvarte, tausheten har vært rungende. En og annen bokhandel har formidlet en bok eller to, antagelig etter forespørsel fra kunder.  Greit nok det, men ikke noe innsats å snakke om på litteraturens vegne.
Noe av grunnen til de kalde skuldrene har jeg fått litt grep på; de fleste bokhandlere synes jeg kan tilby for lite bokhandlerrabatt. Jeg gir 30 %, med en økning til 40% ved bestilling av 5 bøker eller flere.
Og det er bl.a her de økonomiske sidene blir tydeligere; de fleste rynker litt på nesen av så moderat rabatt, de fleste nevner 40 %, noen helt opp til 60%. Og lite visste jeg at det er vanlig å kreve 70% av første eksemplar. Dette er det reneste røveriet, spør du meg. Men greit nok, rabatter må de jo få.
(Når jeg ble klar over eierstrukturene i en del bokhandlerkjeder, forstår jeg godt de gode rabattordningene; det er jo de store forlagene som eier disse kjedene, så de betaler jo egentlig bare til seg selv. Da er det en smal sak å innrømme både 50 og 70 % rabatter.)
Men det hadde da vært hyggelig om en god rabatt tilsa god eksponering? Men der er det ingen sammenheng.  

Enda verre er det å oppleve at det ikke er økonomisk interessant å bli kjøpt inn eller formidlet i det hele tatt.  Jeg henvendte meg til "X" - en av de store kjedene med en markedsandel på 8%. Ikke så voldsomt mye kanskje, men relativt lukrativt likevel skulle jeg tro. "X"- har ca. hundre butikker spredd utover landet og en eneste bok til hver butikk ville hatt stor betydning for et lite forlag.
Jeg sendte en mail til "X"- og et leseeksemplar. Svaret jeg fikk var at "vi kjøper ikke inn boken". En ærlig sak det.
Men ingen begrunnelse , ingen forklaring fulgte med. Jeg spurte da om jeg kunne kontakte de enkelte butikkene selv og svaret ble: " Du kan opplyse  om boken, men vi ønsker ikke innsalg til butikkene"
Alle skjønner at bokhandlere også må tjene penger for å leve og at hver utgivelse bør ha et minimum av inntjeningspotensiale. Men hvordan kan man vurdere dette uten engang å forsøke å selge den?
Og hva er vitsen med å opplyse de enkelte forhandlerne om at boken finnes, så lenge de ikke får lov å ta den inn? Men om det kommer en kunde og vil ha den, da kommer bestillingen og følgende forventning om rabatt prompte.

Slikt irriterer meg! Grenseløst!

Derfor har jeg en eneste bønn:

Kjære alle Guder, gi meg en bestselger! Gi meg en bok som selger mer enn Knausgård! Mer enn Dan Brown og Nesbø til sammen!

Hvorfor det? Er ikke jeg en småskala-forlegger? Joda, men da kan jeg hevne meg og si;

Denne boken kan ikke selges i noen av "X" sine butikker! Beklager, men sånn er det bare!

Tenk deg en bokhandel som ikke kan selge hverken Dan Brown, G.W. Persson, Nesbø eller Knausgård?

Det er lov å drømme...

Men i mellomtiden kan jeg jo be dere der ute som vil bestille Aldebaran: Bestill gjerne via Libris, Norli, Tanum og frie bokhandlere. Benytt gjerne  Ark , Haugenbok og bokkilden også.

 

 

2 kommentarer

Livetfordummies

21.07.2010 kl.22:00

Fullstendig enig med deg i dette. Leste en sak VG skrev angående dette for en stund tilbake om at det blir drevet et sleipt spill av de store forlagene som har nærmest monopol på bokhandlerne, noe som fører til at små forlag som kan sitte på god litteratur ikke kommer til. Dette er veldig synd, med tanke på at vi da går i en retning hvor kun en type bestemt litteratur tas inn, ikke noe nytt og spennende. Så jeg er 100% enig med deg.

Så, over til det andre. Jeg har bestselgeren din her. Den er bare ikke skrevet ferdig. Har skrevet en god del noveller og en roman uten å ha sendt det inn til noe forlag. Grunnen til at roman nr.2 ikke er skrevet ferdig er pga tidsmangel. Jobben kommer kraftig i veien. Regner med å ha et førsteutkast ferdig til høsten og få skrevet den om et par ganger før jul.

Flott uansett med en slik blogg. Stå på med det du gjør.

S

hoboforlag

14.09.2010 kl.21:08

Takk for støtten!

Egentlig er det ganske ille med med denne kartellvirksomheten; hadde det vært lignende tilstander i andre bransjer hadde det vært fobudt for lenge siden; i alle fall hadde konkurransetilsynet vært koblet inn.

For det er jo dette det går på - det er nesten umulig å konkurrere med så ulike vilkår!

Ps. Send meg manus du. :)

Skriv en ny kommentar

hits