ALDEBARAN


HoboForlag's neste utgivelse:


Om alt vil seg, vil ALDEBARAN, komme ut i løpet av Mars.
Dette er en slags erkjennelsesroman; her er det de store spørsmålene som behandles.
         
        

 

  

Jan Martin Fongen (f. 1958)

 

er Cand. Mag. med Litteraturvitenskap og Nordisk språk og litteratur. Han har jobbet både i bokhandel og i forlag, men har de siste 25 årene arbeidet med bedriftsledelse, markedsføring og internasjonalt salg. Romanen Aldebaran er Fongens skjønnlitterære debut.
HoboForlag har spurt Jan  litt om arbeidet hans med denne boka.


 

Fortell om boken din "Aldebaran"?

Aldebaran handler om Istanbul, om å bygge bro mellom gammelt og nytt, mellom fortid og nåtid. Den handler også om å lete i fortiden og om å stå til ansvar for det vi finner, uansett hva det er.

Aldebaran er romanen om Kristian Gilder, en mann som er omtrent halvveis i livet. Boka starter med at Kristians far dør. Reisen til Istanbul blir en flukt fra det han ikke greier å forholde seg til hjemme i Norge. Møtet med Istanbul blir langt mer dramatisk enn Kristian hadde tenkt seg. Og hjemme i Norge venter et ublidt møte med den norske rettsstaten.

Aldebaran er en bok som opererer på ulike tidsplan. Den er også fortellingen om Kristians leteaksjon etter sin egen døde far, om oppdagelsen av farens barndom i Moss på 20-tallet, hans oppvekst i Bodø og hans liv på Frogner i det optimistiske etterkrigs-Oslo.

Hvordan ble boken til? Hadde du en ferdig idé eller vokste den frem i løpet av skriveprosessen?

Aldebaran er en bok som har endret seg underveis. Jeg mistet selv min far for 8 år siden. Dette var den avgjørende årsaken til at jeg begynte på boka.


Det er noe med forholdet mellom fedre og sønner. Mødre er mødre hele livet. Fedre slutter å være fedre for sønnene sine når de selv synes at sønnene bør klare seg alene. Det skapes ofte en unødvendig distanse mellom far og sønn, som begge er for stolte til å gjøre noe med. Begge utsetter det som skal til for å gjøre avstanden mindre. Når far dør, vil sønnen ofte ende opp med skyldfølelser fordi distansen med ett er noe det ikke går an å gjøre noe med.

Det å skrive Aldebaran har utviklet seg fra å være en terapi og et hjelpemiddel i egen sorgbearbeidelse til en fokusert prosess der målet har vært å skape en universell historie. Selv om det fortsatt er likheter mellom forfatteren og Kristian Gilder, så er romanen ren fiksjon, en historie om en mann som strever etter å forstå sitt eget ansvar i forhold til det som er uopprettelig. 

 

Hva får deg til å ville skrive? Hva inspirerer deg?

Jeg har alltid vært glad i å bruke språket, enten det har vært for å oppnå resultater innen næringslivet eller for å få formulere egne tanker. Siden jeg har en bakgrunn fra høyere utdanning innen språk og litteratur, har drømmen hele tiden vært å produsere noe som er såpass interessant for andre å lese at det kunne ha livets rett. Derfor begynte jeg for noen år siden å blogge ulike steder på nettet. Jeg har fått mye inspirasjon gjennom alle dem som har lest meg opp gjennom disse åra på VG-blogg, Forfatterbloggen og Forfatterloggen. Og jeg er takknemlig for alle de oppmuntrende kommentarene som har fått meg til å skrive videre.

Min største inspirator for egen skriving, var min norsklærer på Nordstrand Videregående Skole, forfatteren og historikeren Karsten Alnæs. Alnæs var også den første som leste Aldebaran og oppfordret meg til å arbeide videre med manuset.

Hvilke reaksjoner har du fått fra omgivelsene i forbindelse med at du har skrevet en roman og plutselig er forfatter?

Det er litt uvirkelig å få merkelappen "forfatter" på seg. Nå har jeg ikke fortalt om utgivelsen til så mange enda, men de som har hørt det, har gitt meg sin fulle støtte. Familie og venner synes dette er moro. Siden det er noe sent i livet å debutere som forfatter, håper jeg at jeg har desto mer livserfaring å by på til dem som ønsker å lese meg.

Du har jo gått på "Skriveskole". Hvilke erfaringer har du i den forbindelse? Er det å anbefale?

Norges Litteraturskole var et forløsende element i prosessen fra å skrive for seg sjøl til å skrive for andre. Jeg lærte mye om hvordan ulike elementer i en fortelling skal bygge opp under hverandre og lede leseren videre. Boka Aldebaran kunne ikke ha blitt til uten den hjelpen blant annet Jørgen Moltubak fra Norges Litteraturskole har bidratt med.

Har du noen tips eller råd til andre som vil skrive?

Alle som skriver og ønsker å skrive slik at andre også vil lese det, må finne sin egen vei. Det finnes gode bøker om skrivekunsten. Disse kan være til hjelp. Det finnes kurs, skoler og bloggsider som også kan være inspirasjon for skriveglade og bidra til at de blir flinkere.

Hvis jeg skal gi ett råd, så må det være det jeg selv har strevet mest med: Å lytte til andre og ikke være redd for å kaste det du er mest fornøyd med selv. Forfattere lider ofte av mangel på selvinnsikt. Ofte er det du selv liker, det som er minst interessant for andre å lese.

Hvorfor skal man lese boken din?

Først og fremst håper jeg at Aldebaran er blitt en spennende og morsom historie med interessante scener fra Istanbul, Moss, Bodø og Oslo. Jeg håper også at boka kan tilføre noe til mennesker som sliter med egen skyldfølelse. Det er ikke lett å ta et oppgjør med seg selv. Kristian Gilder velger å straffes. Det blir tøffere enn han hadde tenkt.

Skriver du på noe nytt?

Skriver gjør jeg hele tiden. Akkurat nå jobber jeg med kortere tekster. Novellekunsten interesserer meg. Gjerne korte noveller og lyrisk kortprosa som fremkaller en bestemt stemning eller et synspunkt. Jeg leser også mye for tiden. Askildsen er min inspirasjonskilde nummer 1 når det gjelder korte tekster.

Hva gjør du når du ikke skriver?

Jeg arbeider som markeds- og salgskonsulent og innleid daglig leder i et teknologiselskap. Ellers leser jeg mye, både etablert litteratur og bloggtekster på ulike nettsteder. Det foregår mye spennende innen skrivekunst og kulturdebatt i undergrunnen av nettsteder, som ikke når fram til den etablerte norske kulturverden.

Hva er dine erfaringer med HoboForlag?

Det spennende med å utgi på HoboForlag, er den oppmerksomheten hver enkelt forfatter får. Hobo er et lite forlag og utgivelsen blir et samarbeid mellom forlegger og forfatter. I større forlag kan debutanter lett bli borte i vrimmelen av etablerte forfattere. I HoboForlag opplever jeg som debutant å få den oppmerksomheten jeg trenger, slik at både forlag og forfatter kan gjøre maksimalt for at boka når ut til sitt publikum.
 

12 kommentarer

Jan

24.01.2010 kl.20:15

Flotte greier Svein. Nå er vi i gang!

Ellen

24.01.2010 kl.21:30

Strålende blogg Svein!

Fantastisk med intervju(er) og "kjøtt på beina".

Og Jan: Vi er mange som gleder oss til denne utgivelsen.

Dette blir veldig veldig bra!

Fingerkryssende Ellen :-)

Jan

24.01.2010 kl.23:05

Takk, Ellen. Og takk for den jobben du har gjort. :)

svein

25.01.2010 kl.19:16

Da er vi igang!

Spre det glade budskapet!

Jan

27.01.2010 kl.09:07

Svein, Roar sa det var greit å linke til anmeldelsen hans på Litteraturbloggen. Det synes jeg du skal gjøre. Den var knakende god. :)

Henrik foreslo også å sende linken til utvalgte deler av pressen for å skape interesse for boka. Hva synes du?

Tine

28.01.2010 kl.13:39

Det er spennende med bøker en får vite om, via omveier. Takk Bokelskere og Jan for at du tør stikke hodet frem.

Stå på og lykke til alle som er med i prosessen!!

Hilsen Tine, som gleder seg til boken kommer i posten

svein

28.01.2010 kl.17:35

Hei alle sammen og takk for kommentarer.

Legger til lenke i dag og tror det kan være en god idé å sende lenke til diverse aviser og tidsskrifter.

Bøtta Pedersen

29.01.2010 kl.12:41

Dette gleder meg veldig. Endelig :-)

Jan

30.01.2010 kl.14:14

Takk Tine og Bøtta for hyggelige ord. Nå håper jeg virkelig at jeg innfrir forventningene.

Svein: Lykke til med linkingen. Pr. idag er det over 140 som har lest Sørensens anmeldelse på Litteraturbloggen og det er 170 medlemmer i Facebook-gruppa. Og dette etter en snau uke!

Jeffern

31.01.2010 kl.11:57

Spennende og flott, Jan! :-)

Gleder meg veldig på dine vegne, og skal selvfølgelig lese boka så fort den er tilgjengelig! :-)

Ellen

01.02.2010 kl.14:59

En liten amatøranmeldelse: http://forfatterloggen.no/?p=15742

Myriam

01.02.2010 kl.15:49

Gratulerer! Jeg gleder meg til å lese den:-)

Skriv en ny kommentar

hits